Bevrijdingsfestival 5 mei BWP

Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor het Bevrijdingsfestival in volle gang!
Zo wordt er druk gewerkt aan een toffe programmering waarbij muziek en dans worden afgewisseld. Verder kun je klimmen en klauteren op de tumblingbaan en zijn er diverse demonstraties van sport & spel. Uiteraard vergeten we onze Veteranen niet en kan iedereen aanschuiven bij een gratis ontbijt.
Kom je ook?

Kleur de stad met jouw kunst!

Doe jij ook mee?

Wil jij jouw kunstwerk laten zien aan heel Gorinchem? Dit is je kans! Tijdens de Cultuurmaand 2025 krijgt kunst een plek in de binnenstad. Maak een kunstwerk dat laat zien hoe cultuur de stad kleurt en lever het in. De mooiste werken worden op grote banners door de stad geëxposeerd.

Wat is de opdracht?

Laat in je kunstwerk zien hoe cultuur kleur geeft aan Gorinchem. Je kunstwerk moet een Gorcums element bevatten, zoals een herkenbare plek, een lokaal verhaal of een typisch symbool van de stad. Laat je inspireren door:

  • Mensen en hun verhalen
  • Bekende gebouwen, plekken of symbolen
  • Eten, muziek, tradities of feestelijke momenten
  • De diversiteit en verbinding tussen culturen

Hoe doe je mee?

Lever je kunstwerk tijdelijk in voor een professionele foto. Daarna krijg je het terug.

  • Waar?
    Ministerie van Beeld, Molenstraat 73, Gorinchem
  • Wanneer?
    • Vrijdag 9 mei tussen 12.00 – 20.00 uur
    • Zaterdag 10 mei tussen 9.00 – 13.00 uur

Waarom meedoen?

  • Laat jouw kunst stralen in de binnenstad
  • Inspireer anderen met jouw creativiteit
  • Word onderdeel van een groots stadsproject
  • De drie mooiste werken maken kans op een prijs!

Meld je aan!

Samen kleuren we Gorinchem met kunst en verhalen!

Break -in box Antlantikwall

Los jij graag puzzels op? Aan de hand van filmfragmenten, puzzels en het kraken van codes moet je de kist van een Duitse soldaat uit WOll open zien te maken om zo op tijd een boodschap te versturen. Deze activiteit kun je ook samen met je ouder/grootouder spelen. Speelt zich af op 27 februari (in de voorjaarsvakantie!) en er zijn twee tijden waar je aan kunt deelnemen:


13:15-14:45 uur

15:00-16:30 uur

Tentoonstelling: Over Leven – 80 Jaar Vrijheid

Van 1 februari t/m 25 mei 2025 viert Nederland 80 jaar vrijheid met de tentoonstelling Over Leven in het Gorcums Museum. Elf kunstenaars, waaronder Armando, Marlene Dumas en Ai Weiwei, onderzoeken in hun werk de thema’s oorlog, vlucht en vrijheid. De tentoonstelling biedt een indrukwekkende reflectie op de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de waarde van vrijheid.

Bezoekers kunnen op de zolder een ode aan de diversiteit van de stad ervaren, waar Efrat Zehavi portretten van Gorcumers in klei maakte, geïnspireerd op gesprekken over vrijheid. Na de opening kunnen bezoekers zelf aan de slag aan de knutseltafel en hun eigen vrijheid vormgeven in een collage. Een kans om samen stil te staan bij het belang van vrijheid en verbinding.

Mis het niet!

Tentoonstelling van Anne Frank Stichting in Bibliotheek AanZet

Vanaf 14 januari 2025 is de indrukwekkende tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ van de Anne Frank Stichting te bezoeken in de Bibliotheek AanZet in Gorinchem. Deze tentoonstelling biedt een diepe blik op het leven van Anne Frank en verbindt haar verhaal met de wereld van vandaag, waarbij thema’s zoals discriminatie en zelfbeeld aan bod komen.

Het levensverhaal van Anne Frank
In het eerste deel van de tentoonstelling staat het levensverhaal van Anne Frank centraal. Grote foto’s en teksten geven een goed overzicht van haar leven, van haar geboorte in Frankfurt in 1929 tot haar tragische dood in Bergen-Belsen in 1945. De panelen vertellen over de opkomst van het nationaalsocialisme, de vervolging van de Joden en de impact van de Tweede Wereldoorlog op het gezin Frank. Ook wordt het verhaal van Annes dagboek uitgebreid belicht, evenals de publicatie ervan, die wereldwijd beroemd werd.

Robert Boele, programmacoördinator vertelt:
“Verhalen uit het verleden inspireren ons om betere mensen te worden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar het laat zien dat de geschiedenis ons vandaag nog iets kan leren. Het is aan ons om die lessen ter harte te nemen en een verdraagzame samenleving te bouwen waarin we oog hebben voor elkaar.”

Van Anne Frank naar nu
Wat deze tentoonstelling bijzonder maakt, is de link die gelegd wordt tussen het verleden en het heden. Het tweede deel behandelt actuele thema’s die Anne Franks verhaal in een modern perspectief plaatsen. Verhalen van jongeren worden gedeeld, waarin onderwerpen als discriminatie, diversiteit, en zelfbeeld aan bod komen. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over hoe zij zichzelf zien, hoe anderen hen zien en wat ze kunnen doen tegen discriminatie in hun eigen leven.

Robert:
“’Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden’’ is een quote uit het dagboek van Anne Frank.  Het is een thema dat niet alleen bij de Tweede Wereldoorlog hoort, maar ook in deze tijd uiterst actueel is. Het gaat over wie je bent, en hoe je omgaat met verschillen.



Speciale objecten en replica’s
Naast de foto’s en teksten zijn er ook vier speciale expositiezuilen met historische objecten, waaronder een replica van Anne Franks dagboek, een schaalmodel van het Achterhuis, een Jodenster en het partijprogramma van de NSDAP. Deze objecten brengen de geschiedenis dichterbij en helpen bezoekers de impact van de oorlog en de vervolging van Joden beter te begrijpen.

Praktische informatie
De tentoonstelling is van 14 januari tot 15 februari 2025 te bezoeken in de Bibliotheek AanZet aan de Groenmarkt 1 in Gorinchem. De bibliotheek is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9:30 tot 17:00 uur, met uitzondering van donderdag (dan opent de bibliotheek om 13:00 uur) en zaterdag (dan sluit de bibliotheek om 15:00 uur).
De toegang is gratis, en de tentoonstelling is een samenwerking tussen COC Rotterdam, Bibliotheek AanZet, Museum Gorinchem en de Anne Frank Stichting. Het project wordt ondersteund door de gemeente Gorinchem.

Waarom bezoeken?
De tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ biedt een unieke kans om het verhaal van Anne Frank opnieuw te beleven, maar ook om stil te staan bij de relevantie van haar boodschap in de hedendaagse samenleving. Het is een krachtig middel om bewustwording te creëren over discriminatie en de waarde van tolerantie en respect. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en de strijd tegen discriminatie.

Verzetsmuseum ‘Junior op wielen’ Lezing: Hans Suijs

Hans wordt in 1943 geboren in Vlijmen. Zijn vader en tantes zijn actief in het verzet. In 1944 bieden de tantes onderdak aan verzetslieden die een foute politieman hebben neergeschoten. Door verraad komen de Nazi’s dit te weten. Hierdoor werd tante Cis gearresteerd en door verschillende kampen gestuurd, waaronder Haaren, Vught, Ravensbruck en Dachau. In 1944 wordt Zuid-Nederland bevrijd. Hans zijn vader sluit zich aan bij de ordedienst en komt in november 1944 om het leven wanneer de Britse bevrijders hem per ongeluk aanzien voor een Duitse infiltrant.

Verzetsmuseum ‘Junior op wielen’ Lezing: Jac Blommaart

Jac werd geboren op 25 februari 1933 in Lamswaarde, Zeeland. Als jongste van acht kinderen. Zijn vader was bakker en zijn moeder werkte in een kruidenierszaak. Toen de oorlog uitbrak, was Jac zeven jaar oud. Op 10 mei 1940 wekte zijn vader hem om naar de Duitse vliegtuigen te kijken. Maar de dreiging van de oorlog werd steeds duidelijker: verduistere huizen, zoeklichten, luchtafweergeschut ‘s nacht en Amerikaanse bommewerpers die overkwamen tijdens het spelen. Jac was getuigen van een bommenwerper die werd neergeschoten en de schepen die op de Schelde onder vuur werden genomen. Maar ook van de hongerkinderen uit Rotterdam en Schiedam die opzoek waren naar eten. Jac zijn oudste broer is opgepakt voor de Arbeitseinsatz en na de bevrijding werden Engelse soldaten ingekwartierd in hun huis.

Remembrance Day

Veteranen gaan in een klein comité herinneren bij Buiten de Waterpoort bij het veteranenmonument.

Organisatie: Veteranen Vesting Gorinchem

Herdenking Kristallnacht

In Gorinchem is er in het weekend van de Kristallnacht een wandeling langs veel van de lokale Stolpersteine. Bij een aantal stenen zuilen de bijbehorende verhalen worden verteld. In Gorinchem organiseren we tijdens de Kristallnacht een rondleiding langs alle Stolpersteine. De rondleiding zal verzorgd worden door Michel den Uijl.

Stolpersteine Poetsdag

Kinderen van de basisscholen gaan de Stolpersteine en het Joods monument schoonmaken.

Verzetsmuseum ‘Junior op wielen’ Lezing: Tanja Wolterbeek

Tanja haar vader was een beruchte NSB’er, werkzaam voor de SD en betrokken bij razzia’s en arrestaties in Eindhoven. Na de bevrijding werden Tanja’s ouders opgepakt en geïnterneerd in kamp Vught terwijl de kinderen ondergebracht werden bij pleegouders. In 1952 volgde een korte gezinshereniging met hun vader die dezelfde jaar overleed. De rol van Tanja’s ouders tijdens de oorlog bleef binnen het gezin een taboe, zelfs na het overlijden van haar vader.

Verzetsmuseum ‘Junior op wielen’

Van 4 november tot 25 november staat het Verzetsmuseum op wielen in de binnenstad. In de vrachtwagen gaan bezoekers terug naar het jaar 1940: Nederland is bezet door nazi-Duitsland. In vier verschillende huizen gaan ze, met een opdrachtenboekje in de hand, op zoek naar voorwerpen, foto’s, documenten en de daarbij behorende verhalen. Zo ontdekken zij de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly, Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin. In deze periode zijn er diverse lezingen in het Gorcums Museum en in de Bibliotheek

Binnenstad
Regionaal Archief Gorinchem
Gorcums Museum
Theater Peeriscoop
Bibliotheek AanZet
Theater 't Pand
De Aanlegsteiger
Gildenwijk
Bredeschool Gildenplein
Haarwijk
Centraal Punt
Hoog Dalem
Bredeschool Dalemplein
Lingewijk
Gemeenschapshuis De Bogerd
Stalkaarsen
Bredeschool Schuttersplein