Speelfilm voor en door jongeren

04 oktober 2024

Waar zijn Gorcumse jongeren mee bezig? Wat zijn hun dromen, uitdagingen en ambities? Hoe leven ze in Gorinchem? En waarom begrijpen volwassenen hen soms niet? Jongeren van 14 tot 19 jaar maken er zelf een speelfilm over. Onder leiding van Anuschka Bozo en Jack Bunga.

Geen saaie documentaire, maar een spannende speelfilm. Over de jeugd in Gorinchem. Bedacht, gemaakt en gespeeld door jongeren zelf. Een professionele productie met een goed verhaal, maar ook met een boodschap.

“Een half jaar geleden, schreef ik het concept voor deze speelfilm voor en door Gorcumse jongeren. Dat legde 
ik voor aan Gorinchem Inspireert en ze waren meteen enthousiast. Jongeren vinden het natuurlijk hartstikke leuk en leerzaam om een speelfilm te maken. En om Gorinchem op de kaart te zetten, hun leven hier te laten zien. Zodat we de jeugd ook beter leren kennen. Wat drijft hen? Wat willen ze, wat maken ze mee? Hoe mooi is het als zij hun eigen verhaal vertellen in een boeiende film.”

Leren van creatieve talenten

Aan het woord is Anuschka Bozo (36). Een gepassioneerde, jonge vrouw. Creatief ondernemer noemt zij zich. En dat is ze. Na de Dansacademie koos ze voor de organisatorische kant van de showbusiness. Ze produceert toneel, dans, muziek, dinnershows en complete evenementen. Daarnaast werkt ze veel met en voor jongeren. “Ik ben ook graag maatschappelijk actief en zet me in voor jongeren. Ik organiseer allerlei workshops met muziek, dans en toneel.” Zo kwam Anuschka ook in contact met Jack Bunga, met wie ze de speelfilm gaat maken.

Jack Bunga (25), 
voorheen actief onder de artiestennaam 
Bungaloow, is een christelijke hiphopartiest. En meer dan dat. Hij schrijft, zingt en produceert popmuziek. Ook maakt hij videoclips, is creatief directeur van het urban label Zeven Zegels Music en zet zich in voor jongerenparticipatie. Ook hij werkt veel met jongeren. Zo geeft hij workshops en is initiatiefnemer van Art & Lifestyle platform “83”, waarmee hij lokale creatieve talenten een podium biedt.

De beide creatieve talenten staan garant voor mooie producties. En nu maken ze een spannende speelfilm, met de Gorcumse jeugd in de hoofdrol. Een buitenkans voor iedere jongere om aan mee te doen. En om van deze ervaren creatievelingen te leren.

Jongeren spelen hun verhaal

Ook al voeren Anuschka en Jack de regie, het wordt een speelfilm van en door de jongeren zelf. Anuschka: “Het wordt hun speelfilm. Wel professioneel, dus we investeren in vakmensen voor camera,  geluid en montage. Maar de jongeren vertellen en spelen hun eigen verhalen. Ze hoeven overigens niet zichzelf te spelen, want dat is vaak awkward.” Jack: “We verzamelen hun ideeën en gebeurtenissen en gieten die in een doorlopend verhaal. Daarbij komt ook Gorinchem goed naar voren. We laten zien wat jongeren hier allemaal beleven. Wie weet, breken we landelijk door.”

Wanneer komt de film uit?

Anuschka: “Het vooronderzoek loopt nog, dat we met steun van Gorinchem Inspireert uitvoeren. Tegelijk start 
nu de werving van de jongeren. We hebben al een aantal enthousiaste acteurs, maar we nodigen meer jongeren van harte uit 
om mee te doen. Dan hopen we februari 2025 te starten met de opnamen.” Een mooi initiatief. Als het even meezit, draait er eind volgend jaar een spannende speelfilm met de Gorcumse jeugd in de hoofdrol. Op scholen en in buurthuizen. Misschien wel in de bioscoop? In Gorinchem en wie weet ver daarbuiten. Altijd al acteur willen worden? Doe dan mee!

Doe mee met de film

Ben je tussen de 14 en 19 jaar en wil je meedoen in de speelfilm? Meld je dan aan. Vertel in 
een video van max. 30 seconden wie je bent en waarom je graag meedoet. Stuur je video naar anoes.online@gmail.com. Wie weet speel jij straks een hoofdrol.